FAJOK

Vámpír: 

Ez a faj több alfajra bontható. 1. Eredeti vámpírok: Ők nagyban különböznek a többi vámpírtól: képesek vámpírokat megigézni, erősebbek, valamint elpusztításuk sem egyszerű, csak az erre a célra szánt ezüst tölgyből készült karó képes véget vetni az életüknek. Ha egyikük meghal, meghal a vérvonaluk is. Ők a Mikaelson család ( Klaus, Elijah, Rebekah, Kol, Finn, Mikael ) 2. Ősvámpírok: Így nevezzük azokat a vámpírokat, akik már betöltötték életük 700. évét. Ritkaságnak számítanak, képességeik erősebbek a fiatalabb társaikéhoz képest, képesek embereket és akár vámpírokat is igézni, könnyedén manipulálhatják bárki álmait, a verbéna kevésbé hat rájuk. Megölésük egyetlen módja ha karó fúródik a szívükbe vagy ha ez a szervük elhagyja a testüket. 3. Az egyszerű, hétköznapi vámpírok: Hiába a sok elterjedt pletyka a fokhagymáról, a feszületekről, és a szentelt vízről, mindez nem hat rájuk. Az igazi ellenségük a napfény. Ha nem hordják napfény-elleni ékszerüket, melyet egy boszorkány készít nekik, azonnal meggyulladnak és meghalnak. Emberi vagy állati vérrel táplálkoznak, de egyesek vértasakokat fogyasztanak. Ha nem innának vért, testük száradásnak indulna, viszont míg rendesen táplálkoznak, testük olyan marad, mint egy normális emberé. Nem öregednek. A verbéna a gyengéjük. Ha egy ember verbénát iszik, vagy hord, a vámpírok nem képesek őt megigézni. A vámpírokra végzetes a szívbe szúrt karó, a levágott fej, a kitépett szív és a vérfarkas-harapás. Nem képesek belépni egy házba beinvitálás nélkül.

Vérfarkas

 A farkasok öröklik a tulajdonságot hordozó gént valamelyik szülőjüktől. Telihold idején négylábú ragadozókká változnak és gyorsaságuk, érzékszerveik kifinomultsága és testi erejük ezen idő alatt vetekszik a vámpírok képességeivel, ám emberi alakban is felettébb edzettek, buzog bennük az energia és a fizikális állóképességük nagyobb egy átlagos emberétől. Hevesebb természetűek és agresszivitásra hajlamosabbak is lehetnek. De az átalakulásuk nem jön létre amíg ki nem váltják az átkot. Ahhoz, hogy valaki aki hordozza magában az örökölt géneket vérfarkas legyen, meg kell ölnie egy embert, az teljesen mindegy, hogy direkt, véletlenül, mert amint vér tapad a kezéhez, szembe kell néznie a következményekkel. A vérfarkasok a Hold gyermekei, vagyis amíg a vámpírok életét a nap keseríti meg, addig őket a Hold köti meg: telihold hatására változnak át minden egyes hónapban. Gyengepontjuk a farkasfű, ami hasonló hatást gyakorol rájuk, mint a vámpírokra a verbéna. A vérfarkasok és vámpírok ősi konfliktusban állnak egymással, így ösztönösen megérzik a másik jelenlétét, és utálják őket. A vámpírok elméletben sokkal erősebbek náluk, ám a farkasok kezébe hatalmat ad, hogy a harapásuk halálos a vámpírokra nézve.

Hibrid

 A hibridek a vámpírok és vérfarkasok keverékei. Erős lények, hiszen egyaránt rendelkeznek a vámpírok és vérfarkasok tulajdonságaival. Az első hibridként Klaus Mikaelsont tartják számon és általa jött létre az összes többi hibrid is akik léteznek. Egy hibrid létrehozásához egy vérfarkassal vámpírvért kell itatni, majd megölni. A hibriddé válás akkor történik meg, ha az alanyok a hasonmás véréből isznak, csupán ekkor válnak teljes értékű hibriddé. A hibridek mindkét faj képességeivel rendelkeznek. Harapásuk mérgező a vámpírokra, azonban nem kell átváltozniuk minden teliholdkor: a hibridek képesek szabályozni ezt. Vérfarkas oldaluk miatt képesek a napon járni mágikus ékszer nélkül is. Halhatatlanok. Erejük és gyorsaságuk olyan, mint a vámpíroké, és képesek megigézni az embereket. A verbénára és a farkasölőfűre érzékenyek, ugyanolyan hatásuk a hibridekre, mint a verbéna a vámpírokra, a farkasölőfű pedig a vérfarkasokra. Nem képesek belépni egy házba beinvitálás nélkül, megölésük pedig lefejezéssel vagy szívkitépéssel történhet.

Vadász

 Vadászoknak nevezzük azokat, akik a természetfeletti lények elpusztítását tekintik legfőbb feladatuknak. Nem feltétlenül emberek, a vadászok lehetnek akár boszorkányok, vérfarkasok és akár vámpírok is. A vámpírvadászokon belül van egy különleges csoport, az Ötök Testvérisége. Ők erősebbek és gyorsabbak mint a többi vadász, ezen kívül ösztönösen megérzik az ellenség jelenlétét. Közös ismertetőjegyük a tetoválásuk, ami minden vámpír meggyilkolása után egyre terebélyesebb lesz. A tetoválást csak azok láthatják, akik az Ötök közé tartoznak, vagy oda fognak. Ha egy vámpír megöl egy testvériség-tagot, a vadász szelleme addig kísérti őt, míg öngyilkosságot nem követ el a vámpír. A szellem akkor tűnik csak el, ha a hiányzó helyet feltölti egy új vadász, és a társaság ismét öt tagúvá válik. Ez akár évszázadokba is telhet.

Hasonmások

Kétezer évre nyúlik vissza. Akkor kezdődött minden. Silas és jegyese Qetsiyah egy úgy nevezett utazó boszorkányok törzshöz tartoztak. Qetsiyah és Silas létrehozták az első halhatatlanná tévő szert hogy örökké együtt lehessenek, de Silas becsapta a nőt, mert mást szeretett, Qetsiyah szolgálólányát Amarat, ezért Silas kijátszotta jegyesét hogy a szerelmével élhessen örökké, ám amikor ezt Qetsiyah megtudta dühében megölte Amarát és létrehozott egy gyógyírt ami visszafordítja a halhatatlanságot és megteremtett egy úgy nevezett Túlvilágot. Silast bezárta a gyógyírrel és létrehozott egy átkozott vérvonalat, a Doppelgängereket. Silas és Amara hasonmásait akik minden generációban újra és újra születnek egy átokkal, létüktől kezdve egymáshoz kötődnek. Az első ilyen hasonmás Tatia akit Klaus és családja ismert és akibe Klaus és Elijah is beleszeretett de az ő halhatatlanságuk pecsétje Tatia vére volt, Eszther áldozta fel a lányt. Későbbi hasomás akiről tudunk maga Katherine Pierce akire évszázadokig vadászott Klaus hogy a vére segítségével hibriddé válhasson. De ez nem sikerült neki csak a következő hasomás Elena Gilbert vérével tudta megtörni a saját átkát. Női ágon tehát Elena az utolsó hasomás akiről tudunk. Míg férfi ágon Silas hasomása volt Stefan Salvatore és Tom Avery.

Boszorkány

 A boszorkányok lehetnek férfiak és nők is, és az egyik legősibb természetfeletti faj képviselői. A boszorkányok öröklik a képességeiket. Akik érdemesek rá, azoknál ez előbb vagy utóbb megmutatkozik, de általában a legtöbb boszorkány kamaszkorában érzi először a különlegességét. Alapvetően képesek mások elméjét irányítani, fájdalmat okozni a gondolataikkal, de akár a félelem, akár a túlzott erőhasználat kiválthatja náluk hogy nem képesek többé varázsolni vagy huzamosabb ideig nem tudják használni mágikus képességeiket. A fekete mágia sok boszorkány számára kecsegtető, viszont legtöbben még mindig inkább a természet törvényeinek betartását, a felsőbb hatalom szolgálását és a jóság támogatását helyezik előtérbe.

Ember

Az emberek olyan halandó lények, akik sem mágiával, sem természetfeletti képességekkel nem rendelkeznek. Egy ember leélheti halandóként is az életét, ám vannak különböző helyzetek, amelyek során belőlük is természetfeletti lény válhat. Bármelyik ember képes vámpírrá változni, ehhez csupán egy vámpír szükséges, és annak vére, amellyel megitatja halandó áldozatát, majd megöli. Az ébredése után vámpírként tér magához, de csak akkor teljesedik ki az átváltozás, ha vérrel táplálkozik.